Oncologisch Voetzorgverlener

Als Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) heb ik een opleiding gevolgd op HBO-niveau. Deze opleiding heb ik  gevolgd bij de Medische Voet te Amsterdam.

Tijdens deze opleiding heb ik, naast de theorie, stage gelopen bij de lymfoedeemtherapie, in een inloophuis en een hospice, in een ziekenhuis op de afdeling oncologie en  heb ik tijdens Samenloop voor Hoop voet- en onderbeenmassages gegeven.

Een OVV verleent voetzorg aan kankerpatiënten. Waarom deze specialisatie zult u vragen?

Ten eerste, omdat de behandeling met chemotherapie vaak bijwerkingen geven aan de nagels en de huid van de voet. Deze kunnen leiden tot zenuwbeschadiging, waardoor de mobiliteit ernstig wordt aangetast.

Ten tweede, omdat ook de nieuwe doelgerichte therapieën bijwerkingen geven aan de huid en de nagels.

Wij zijn opgeleid om deze voeten te screenen door middel van een formulier. Bijwerkingen van behandelingen te herkennen. De voeten te verzorgen, als de situatie het toelaat en bevindingen terug te koppelen aan het behandelteam.

Het kan zijn dat er tijdens een chemokuur tijdelijk geen voeten behandeld mogen worden. Door de chemokuur dalen de waarden van het bloedbeeld. Zou je in deze periode voeten behandelen dan is er een grotere kans op infectie en bloedingen. We spreken dan van een risicovoet. Er zal in deze periode altijd toestemming gevraagd worden, door mij, aan de oncoloog of oncologisch verpleegkundige om uw voeten te mogen behandelen. Uiteraard in overleg en met uw toestemming.

Ook hebben wij les gehad van een dermatoloog uit Utrecht om bijwerkingen van chemokuren te herkennen en om huidproblemen, zoals huidkanker vroegtijdig te herkennen en door te sturen.

Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Verder hebben wij een voet- en onderbeenmassage leren toepassen, als ondersteuning in een stressvolle periode.

Het blijkt uit alle cijfers dat het verbeteren van het welzijn van de kankerpatiënt bijdraagt aan het totale genezingsproces.

Heeft u te maken met de ziekte kanker, zorg voor een goede, verantwoorde voetzorg.  Uw voeten, mijn zorg!

Contact

Telefoon 0613558730
 

Voetsalon Lianne

Orionlaan 8
7771 EK Hardenberg
Telefoon:
0613558730
Routebeschrijving >